tiistai 4. lokakuuta 2016

Rahasta sekä maasainaisten tiimi moottoripyörän selässä

Vihdoin saan virallisesti ilmoittaa, että tämä ympärileikkauksen vastainen työ tarvitsee rahaa. Eli saimme poliisihallituksen myöntämän rahankeräysluvan (RA/2016/550) ajalle 3.10.2016-30.9.2017. Tähän asti olemme rahoittaneet toimintaa jäsenmaksujen avulla, ja kiitos teille jokaiselle jotka ootte liittyneet jäseniksi! Ajattele, että näinkin tärkeä työ on tosi pitkälle rahasta kiinni! Onneksi voimme vidhoin ihan virallisesti pyytää rahalahjoituksia tälle työlle.

Mikä maksaa?

Olemme pyrkineet maksamaan jokaiselle valistajalle 200e/kk ja tähän sisältyy kaikki opetuksen aiheuttamat matka- ja yöpmiskustannukset. Usein valistajat myös maksavat omastaan kahvittelut tai teet ja virvoitusjuomat kuulijoille, sillä se on mitä oivallisin tapa houkutella ihmiset paikan päälle. Aina emme ole yltäneet tähän summaan, mutta tiimimme ovat olleet tosi ymmärtäväisiä ja ovat vakuuttaneet, että jatkavat työtä vaikka joutuisivat kävellen menemään paikasta toiseen. Mutta rahan avulla he kyllä pystyvät huomattavasti tehokkaampaan valistustyöhön. Onneksemme hintataso on erilainen Suomessa kuin Afrikassa, meille pienellä rahalla voi saada tosi paljon aikaan siellä!

Bezuneshin ystävät ry:llä on kaksihenkinen valistustiimi Etiopiassa ja kolmihenkinen tiimi Keniassa.

Maksutiedot:
Tilinro: FI82 5780 0720 4391 86
Saaja: Bezunehsin ystävät ry
Viitteet: Valistustyö 1122, koulumaksut 1177, moottoripyörä 3007

Kenian tiimi on löytänyt monta ympärileikkausta ja lapsiavioliittoa paennutta pientä tyttöä. Tiiminjohtaja Elizabeth on itse paennut tyttö ja kasvanut turvakodissa. Paenneita tyttöjä yhdistää rohkeus ja halu muuttaa yhteisöjään parempaan suuntaan, aivan kuten Elizabethin vankkumaton työ osoittaa. Siksi uskomme näiden tyttöjen kouluttamiseen, he ovat tulevaisuuden valistajia ja yhteiskuntavaikuttajia! Yhdistyksemme pyrkii siten tukemaan näitä tyttöjä maksamalla heidän koulumaksut. Tyttöjä on tällä hetkellä 18 ja koulumaksut ovat vuodessa noin 200e/tyttö. Pyrimme myös auttamaan Elizabethia tyttöjen ylläpidosta aiheutuvista kuluista kuten hygieniatarvikkeet, vaatteet, ruoka ja sairaalakulut (monet ovat heikkokuntoisia pitkän ja rankan pakomatkan jälkeen). Pääosin hän maksaa nämä kulut omasta palkastaan.

Olemme myös tukeneet molempien maiden tiimejä viemällä heille Suomesta lahojituksena saatuja työvälineitä kuten projektori, läppäreitä ja puhelimia. Paenneille tytöille olemme keränneet myös koulutarvikkeita, vaatteita ja kestositeitä. Erityisesti puhelimista ja läppäreistä on tosi kova pula, joten jos jemmoista löytyy ylimääräisiä niin otamme mieluusti vastaan.

Yksi tärkeä hanke on kaksi moottoripyörää Kenian tiimille. Omat pyörät avaavat heille täysin uudet mahdollisuudet, sillä niihin kaukaisimpiin paikkoihin missä valistusta eniten tarvitaan ei pääse millään muulla. Olemme jo saaneet yhden pyöristä rahoitettua, mutta tarvitsemme vielä rahaa toiseen pyörään sekä vakuutuksiin. Otamme myös mielellään lahjoituksena vastaan naisten ajovaatteita, heillä ei vielä ole niitä lainkaan. Kypärät heillä kuitenkin onneksi on.

Turvakoti

Turvakotihanke alkoi Kenian tiimin unelmasta. Tällä hetkellä Elizabeth majoittaa kaikki 18 tyttöä hyvin vaatimattomassa kolmen huoneen hökkelissä. Tytöt ovat suuressa vaarassa, sillä isät jahtaavat heitä ja kunniansa säilyttämiseksi heidän pitää tappaa paennut tyttö. Elizabethinkin hengen pelasti aikoinaan turvakoti, jonka vahvojen porttien läpi eivät vihaiset maasaisoturimiehet päässeet. 

Turvakodin yhteyteen on tarkoitus myös perustaa koulu, sillä alueella tai lähimain ei ole ensimmäistäkään koulua. Turvakoti saisi tulonsa pääosin "tavallisten" lasten koulumaksuista ja sen lisäksi koululaiset ja paenneet tytöt saisivat oppia maanviljelyä ja ompelemista koulussa, ja tämä olisi turvakotikoulun toinen tulonlähde. 

Turvakodin suurimmat kustannukset tulevat olemaan suunnittelutyö, rakennuskustannukset ja materiaalit. Ulkoministeriölle lähettämässämme hakemuksessa budjetti tähän hankkeeseen on 300,000 euroa. Meillä on jo kasassa lähes 100,000 euroa, mutta haluamme aloittaa projektin vasta kun voimme olla varmoja että saamme vietyä projektin loppuun saakka. Ota yhteyttä jos tulee mieleen rahoitustahoja!

Olemme myöskin onnistuneet herättämään urbaanien kenialaisten huomion maansisariensa hätään ja meillä on tukirinkiläisiä myös Kenian pääkaupungissa Nairobissa. Paikallisten herättäminen on erittäin tärkeää! Esimerkiksi nairobilainen motoristinainen auttaa Elizabethia vuokranmaksuissa ja on jo ostanut vakuutuksen ensimmäiselle moottoripyörälle. Toinen nairobilaisista muusikoista koostuva porukka on keränneet kasaan rahaa, jolla he aikovat ostaa ompelukoneen paenneiden tyttöjen käyttöön.

Muut kulut

Suomen byrokratia on ***seestä. PRH myy tosi kalliita aanelosia, joita ilman et voi olla lainkuuliainen. Nämä maksavat aina vähintään parikymppiä, usein lähemmäs satasen. Rahankeräyslupa se vasta tiukoille laittoikin: 280 euroa! Lisäksi Osuuspankki veloittaa 30e jokaisesta ulkomaan tilisiirrosta. Miten tässä viidakossa pärjää? Ole yhteydessä jos sinulla on jotain ehdotuksia byrokratiakulujen vähentämiseksi!

Lopuksi terveisiä Elizabethin tiimiltä Keniasta:

Hi Dear! We have been to Olesito village. We taught in a church welcomed by their priest who attended our previous teaching in Sakutiek and realized he needs our teaching in his own village. We taught about FGM,E ARLY MARRIAGE, HIV&AIDS. We traveled there by the new motorbike by driving many times there and back to get all of us. We look forward to have the other bike in use. People in Olesito were so happy about our teaching and they promise us to change and also to spread our gospel to those who were not there.

Elizabeth sinivalkoisessa asussa yleisön edessä. Pastori komppaa saarnapöntöstä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti